17:19 www.luznestyle.pl 10 Comments

Banalny filet z kurczaka i nie tylko-dla leniuchów




Przepis ten można zrobić z czym się tylko chce, z rybą, samymi warzywami np pieczarkami, z szynką i serem, na słodko, wszystko zależy od humoru i uznania, można też przed upleceniem ciasta posmarować je jakimś sosem pomidorowym lub ketchupem. Jeśli się spieszycie z przygotowaniem obiadu dla gości i potrzebujecie zrobić coś na szybko to polecam ten przepis.

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, czosnek granulowany, majeranek, suszona pietruszka, oregano, papryka słodka i ostra. 
  • plasterki sera żółtego (gatunek wg uznania)
  • mozzarella pokrojona w kosteczkę
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • pieczarki
  • cebulka
  • jajko roztrzepane
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na małe kostki, przyprawić i odstawić na pół godzinki.
Zrobić grzyby: pokroić podsmażyć na oleju dodać cebulkę, przyprawić solą i pieprzem. 
Odpakować ciasto francuskie, brzegi ciasta ponacinać w poziome paski zostawić wolny środek. 
Wziąć plaster sera żółtego, i nałożyć na niego troszkę kostek kurczaka posypać kostkami mozzarelli, lekko zwinąć i położyć na środku ciasta francuskiego, pleść na krzyż ciasto wywijając paseczki pod spód. 
Posmarować plecionki roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku w 175 stopniach przez ok. 30 min, aż piękne się ze złocą.




10 komentarzy:

  1. Cieszę się, że Ci się podoba. Też lubię poznawać nowe pomysły :)
    a przepis zapowiada się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio wypróbowałam Twoje burgery z tuńczykiem wyszły genialnie. Myślę że niebawem wypróbuje i ten przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się bardzo, że smakowało na zdrowie ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie pomyślałam, że ciasto francuskie można połączyć z kurczakiem, ale jak najbardziej podoba mi się ten pomysł:) Taki dla mnie niecodzienny:) Świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż ślinka cieknie koniecznie musze kiedyś wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dominica polecam, na prawde smaczny i chrupiące ciasto

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny przepis:) przepadlam i musze zrobic.Kurczak surowy do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  8. tak tak surowy ;) piecz w piecu aż się zrumieni ok. 30 min można więcej, byle by nie spalić ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam dzis:) Pycha!!!!Wchodzi na stałe do jadłospisu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę sie że smakowało na zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń

Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!

Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*