Moje gotowanie-Napoleonka
Kremówka
Jest to mój ulubiony przepis na kremówkę. Jest słodka, delikatna i chrupiąca. Ciasto jest troszkę pracochłonne ze względu na czas przebywania w lodówce, ale generalnie banalny przepis. Na domowe przyjęcia idealna!! Najlepsza jednak jest następnego dnia.... i wtedy zazwyczaj znika w całości;p;p
Składniki na ciasto:
- 250 g masła
- szklanka kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki pszennej
Składniki na masę:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
Ciasto
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 3 godziny (można na dłużej). Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować dość cienko obie części ciasta mniej na równe części, przełożyć na blaszki do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 20 min, aż ciasta będą złociste.
Krem budyniowy:
Szklankę mleka rozmieszać z jajkami, mąkami pszenną i ziemniaczaną. Dwie szklanki mleka z cukrami zagotować. Mieszankę mąk, mleka z jajkami wlać do gotującego się mleka z cukrami i energicznie mieszać do czasu aż d zgęstnieje budyń.
Gorący budyń rozłożyć równomiernie na jednej części ciasta, przykryć drugą. Na koniec posypać cukrem pudrem. PYCHA!!
0 comments:
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*