Banalny filet z kurczaka i nie tylko-dla leniuchów
Przepis ten można zrobić z czym się tylko chce, z rybą, samymi warzywami np pieczarkami, z szynką i serem, na słodko, wszystko zależy od humoru i uznania, można też przed upleceniem ciasta posmarować je jakimś sosem pomidorowym lub ketchupem. Jeśli się spieszycie z przygotowaniem obiadu dla gości i potrzebujecie zrobić coś na szybko to polecam ten przepis.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, czosnek granulowany, majeranek, suszona pietruszka, oregano, papryka słodka i ostra.
- plasterki sera żółtego (gatunek wg uznania)
- mozzarella pokrojona w kosteczkę
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- pieczarki
- cebulka
- jajko roztrzepane
Przygotowanie:
Pokroić kurczaka na małe kostki, przyprawić i odstawić na pół godzinki.
Zrobić grzyby: pokroić podsmażyć na oleju dodać cebulkę, przyprawić solą i pieprzem.
Odpakować ciasto francuskie, brzegi ciasta ponacinać w poziome paski zostawić wolny środek.
Wziąć plaster sera żółtego, i nałożyć na niego troszkę kostek kurczaka posypać kostkami mozzarelli, lekko zwinąć i położyć na środku ciasta francuskiego, pleść na krzyż ciasto wywijając paseczki pod spód.
Posmarować plecionki roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku w 175 stopniach przez ok. 30 min, aż piękne się ze złocą.
Cieszę się, że Ci się podoba. Też lubię poznawać nowe pomysły :)
OdpowiedzUsuńa przepis zapowiada się rewelacyjnie :)
Ostatnio wypróbowałam Twoje burgery z tuńczykiem wyszły genialnie. Myślę że niebawem wypróbuje i ten przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało na zdrowie ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie pomyślałam, że ciasto francuskie można połączyć z kurczakiem, ale jak najbardziej podoba mi się ten pomysł:) Taki dla mnie niecodzienny:) Świetne:)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie koniecznie musze kiedyś wypróbować przepis ;)
OdpowiedzUsuńDominica polecam, na prawde smaczny i chrupiące ciasto
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis:) przepadlam i musze zrobic.Kurczak surowy do ciasta?
OdpowiedzUsuńtak tak surowy ;) piecz w piecu aż się zrumieni ok. 30 min można więcej, byle by nie spalić ciasta.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzis:) Pycha!!!!Wchodzi na stałe do jadłospisu:)
OdpowiedzUsuńCieszę sie że smakowało na zdrowie ;)
OdpowiedzUsuń