Tarta jabłkowa
Jest to dość szybki przepis i bardzo szybko znika ta tarta, gdyż jej smak jest wyborny. Proponuję aby jeść ją na ciepło z lodami, wtedy jest najpyszniejsza, chociaż mój mężczyzna twierdzi, że na zimno jest równie dobra.
Składniki na kruche cisto:
- 400 g mąki
- 4 żółtka
- 250 g masła
- szczypta soli
Składniki na środek jabłkowy:
- 6 dużych lub średnich jabłek odmiany kwaśno-słodkiej np. delicious wg uznania (można dać więcej)
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki rumu
- cukier waniliowy
- kopiata łyżka masła
- cynamon
- pół laski wanilii
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wyrobić na gładko. Uformować kule, podzielić na pół. Włożyć do lodówki na 30 min.
W tym czasie przyrządzić jabłka. Pokroić je wzdłuż na kawałki, wykroić środki. Rozgrzać patelnie, wsypać cukier i rozpuścić, zalać rumem, dodać pół laski wanilii w całości plus nasionka, dodać jabłka, oprószamy cynamonem, i cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy masło, gotujemy jeszcze chwilkę, aż jabłka pięknie się zrumienią. Wyłączyć gaz i ostudzić jabłka. Wyjąc z lodówki pierwszą połówkę ciasta. Rozwałkować i wyłożyć formę ciastem, nakłuć je widelcem (niestety trudno się je wałkuje więc należy je palcami po ugniatać w piecu ciasto się ładnie scali). Forma do pieczenia o wym. 22 x 32 cm wyłożona papierem do pieczenia. Piec spód przez 15 min w 170 stopniach. Wyjąć z pieca, lekko przestudzić, w tym czasie rozwałkować 2 kulę ciasta, pokroić ciasto na paski o szerokości ok. 3cm. Na spód ciasta ułożyc jabłka z sosem karmelowym, (wyjąc z sosu laskę wanilii). Poukładać paski ciasta na jabłkach, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w piekarniku aż ciasto się zrumieni. Wyjąc i wsuwać na ciepło najlepiej z lodami waniliowymi mmmmniam!!
Może ktoś się chcę poczęstować? ;p;p
Wyglada bardzo apetycznie:) Kolejny przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńJak spróbujesz kiedyś to napisz czy Ci smakowało.
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka:))))
OdpowiedzUsuńpyszności :)))))
kocham jabłka i wszystko co z jabłek. Przepis na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam
http://cherrylassie.blogspot.co.uk/
Wczoraj zrobiłam ten sam przepis ze śliwkami w roli głównej i powiem, że wyszły bomba, później wrzucę fotki.
OdpowiedzUsuń