Gnocchi ze szpinakiem i sosami
Gnocchi ze szpinakiem w sosie
pomidorowym lub śmietanowym
Jest to pyszne danie, dość sycące. W sam raz dla amatorów szpinaku, zachęcam do wypróbowania. Każdy powinien sam dobrać przyprawy wg uznania, kreatywność w kuchni zawsze jest mile widziana. Moje propozycje 2 sosów- osobiście mnie bardziej pasuje sos śmietanowy do tego dania. Sos pomidorowy jest super i można go wykorzystać w innych daniach. Gnocchi ze szpinakiem:- 500g świeżych liści szpinaku z usuniętymi łodygami
- 500 g sera ricotta/ jeśli ktoś nie posiada może dać sera mozzarella i sera fety (ja dodaje z mlekovity ze 2 kopiate łyżki)
- 2 jajka
- Starty parmezan mój ulubiony Pecorino (ilość na oko ja daje dużo)
- 75 g mąki pszennej+naddatek do utłoczenia gnocci
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku wg uznania)
- Usmażona cebulka na maśle (ilość wg uznania )
Moja propozycja sosów: Sos pomidorowy:
- Puszka pomidorów pelati
- Ząbek czosnku (lub jak ktoś lubi więcej niech doda)
- Oliwa 1,5 łyżki
- Bazylia, orygano,pietruszka
- Sól, pieprz,cukier
- Opcjonalnie papryczę chilli
- Śmietanka 30 lub 36 %, 500g
- 1,5 łyżki masła
- Sporo utartego sera parmezan (mój ulubiony Pecorino)
- Odrobina soli, odrobina cukru, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek
- Mąka pszenna do zagęszczenia sosu
0 comments:
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*