Tortellini z kurczakiem i szpinakiem
Bardzo smaczne pierożki z pysznym sosikiem śmietanowym, są dość pracochłonne ale warto je zrobić, ciekawie smakują dobrane przyprawy we farszu. Przepisu na ciasto nie podaje bo to zwykłe ciasto na pierogi. POLECAM.
Składniki:
- 115g filetów z kurczaka
- 3 plastry boczku wędzonego
- 40 g ugotowanego świeżego szpinaku
- łyżka posiekanej cebuli
- 2 łyżki startego parmezanu PECORINO
- 1 jajko
- sól,pieprz, szczypta zmielonego ziela angielskiego, szczypta pietruszki
- 2,5 łyżki bulionu drobiowego
Sos:
- 300 ml śmietany (kremówka 36%)
- 115g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 4 łyżki startego parmezanu
- kawałek czosnku (wg gustu dla podkreślenia smaku)
W garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Dodać kurczaka i gotować 10 min. Odcedzić i ostudzić. Mięso zmielić w robocie kuchennym razem z boczkiem i szpinakiem. Dodać cebulę, parmezan, jajko, bulion, przyprawić wg gustu i dobrze wymieszać składniki.
Ciasto rozwałkować dość cienko wycinać kółka i ulepić pierożki. Pierogi gotować aż wypłyną jeszcze ok. 3-4 min.
Sos: w rondlu doprowadzić do wrzenia śmietankę, gotować przez 3 min, po czym dodać pieczarki i połowę parmezanu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. i gotować jeszcze ok. 2-3 min. Polać pierożki sosem i posypać resztą parmezanu i wcinać.
0 comments:
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*