Moje gotowanie Rolada truskawkowa
Rolada Truskawkowa z kawałkami Truskawek
Pyszna mięciutka pachnąca wanilią rolada-biszkopcik z nadzieniem truskawkowo- śmietankowym z kawałkami truskawek. Słodkość nadzienia regulujemy sami w zależności od gustu moja była średnio słodka . Idealny deser na ciepłe dni, jest chłodny i super poprawia nastrój, tym bardziej że teraz jest sezon truskawkowy więc trzeba to wykorzystać. Bardzo prosto się go robi i dość szybko.
Składniki na biszkoptową roladkę:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Masa
truskawkowa:
- 300 g truskawek -do zmiksowania na gładką masę
- 300 g truskawek posiekanych na drobne kawałki
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/3 szklanki cukru (proponowałabym regulować słodkość masy w trakcie robienia)
- 250 ml śmietanki kremówki
Ciasto: Oddzielić białka od żółtek. Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowy. Dodać żółtko, mąki pomieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników. Przelać na blaszkę o wymiarach 28x34 cm, piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 min. Upieczoną roladę ułożyć na ściereczce lnianej i jeszcze gorącą zwinąć w rulon, odstawić aż ostygnie.
Masa: Zmiksować partię truskawek, drugą pokroić w małe kosteczki. Ubijać śmietankę pod koniec pomału wlewać zmiksowane truskawki, rozpuszczoną w 1/3 wody żelatynę jeszcze ciepłą dolać do masy, na koniec wsypać kawałki truskawek. Masę włożyć do lodówki aż się lekko zetnie ale nie będzie mocno wodnista ani zbyt mocno nie ścięła.
Ostygniętą roladę delikatnie odwinąć ze ściereczki nałożyć masę i zwinąć. Włożyć do lodówki aż stężeje. SMACZNEGO!!!
0 comments:
Nie wyrażam zgody na kopiowanie moich zdjęć, jeśli chcesz je wykorzystać to najpierw mnie o to spytaj!
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony. Jeśli masz ciekawą opinię na dany temat lub chcesz o coś spytać, albo po prostu chcesz pogadać, chętnie poczytam i odpowiem ;) Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Maya :*